5.15.2007

Comisia Europeana ne vrea binele

Comisia Europeană nu a dat „verde”pentru ştergerea datoriilor la 34 de companii de stat

Datoriile de circa 2 miliarde euro de la 34 de companii de stat nu au putut fi încă şterse - aşa cum a decis Guvernul la finele anului trecut - deoarece Comisia Europeană nu a dat până acum nici un răspuns în această direcţie. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că nu a primit încă un răspuns de la Comisia Europeană, însă ştergerea datoriilor acestor firme nu este o măsură populistă, ci vizează “repararea” unor măsuri greşite adoptate până în anul 2000. Totodată, Vosganian a anunţat că ministerul pe care îl conduce a finalizat proiectul strategiei energetice care va fi prezentat Guvernului, cel mai probabil, la jumătatea lunii iunie, după ce va fi discutat şi cu partidele politice, sindicatele şi patronatele.

Proiectul are prevederi pentru perioada 2007-2020, care coincid cu unele obiective ale Uniunii Europene în domenii ca protecţia mediului şi securitatea energetică, a precizat Varujan Vosganian. Acesta a precizat că sunt unele teme neclare în privinţa modului de organizare a producătorilor de energie, însă ministerul agreează menţinerea structurii actuale, respectiv termocentrale, hidrocentrale şi energie nucleară. Una dintre propunerile incluse în strategie vizează gruparea minelor din Valea Jiului cu Hidroelectrica şi Centrala de la Paroşeni. O altă variantă este combinarea producţiei în hidrocentrale cu alte unităţi de producţie în vederea organizării de noi complexuri energetice. De asemenea, strategia energetică va propune păstrarea producţiei de energie electrică pe bază de cărbune, dezvoltarea energiei produse din surse regenerabile şi dezvoltarea câtorva capacităţi hidroelectrice noi.

În privinţa Termoelectrica, există de asemenea mai multe variante. Una dintre aceste variante vizează combinarea unei unităţi a Termoelectrica cu minele din Valea Jiului şi termocentrala Mintia, pentru crearea unui complex energetic pe bază de huilă. O altă variantă presupune crearea unui alt complex energetic, compus din termocentrale aparţinând Termoelectrica. “Personal, nu cred că este o variantă bună, pentru că ar amâna restructurarea”, a spus Vosganian. Ministrul Finanţelor consideră că strategia trebuie aprobată de partide şi ulterior de Guvern, printr-o hotărâre, şi nu în Parlament. Strategia energetică a fost o temă de dezbatere în ultima perioadă, întrucât de prevederile sale depind privatizările producătorilor de energie deţinuţi de stat, în special complexurile energetice.

Vosganian vrea două miliarde de euro pentru complexurile energetice

Complexurile energetice Craiova, Rovinari şi Turceni riscă să fie închise, în lipsa unor investiţii de mediu în valoare de două miliarde de euro, a declarat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. “Dacă nu facem rost de două miliarde de euro sau nu venim cu alţi bani pentru investiţii de mediu la complexurile energetice, acestea riscă să se închidă”, a precizat Vosganian. Ministrul a amintit că cele trei complexuri asigură circa 30% din producţia naţională de electricitate. Şi preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat că cele trei unităţi vor fi privatizate, aceasta fiind singura soluţie pentru ca firmele să rămână în funcţiune.

Niciun comentariu: